top of page

Herbatka na odporność według TMC

Oto prosty, skuteczny i pyszny przepis na herbatkę wzmacniającą odporność według zasad Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, tylko z dostępnych w Polsce składników. Działa rozgrzewająco, wzmacnia Qi, wspiera płuca i nerki, rozprasza zimno i nawilża organizm. Herbatka na odporność według TMC

Składniki (na 1–2 porcje):

  • 1 plaster świeżego imbiru (około 1–1,5 cm)

  • 1 łyżeczka miodu (dodaj na końcu, gdy napar przestygnie)

  • 1 łyżeczka suszonego głogu lub garść owoców dzikiej róży

  • 1 łyżeczka miodunki lub lipy

  • 1 kawałek skórki z ekologicznej pomarańczy lub cytryny (może być suszona)

  • szczypta cynamonu

  • 300 ml gorącej, ale nie wrzącej wody


(Imbir - rozgrzewa i rozprasza zimno; głóg/dzika róża -wzmacnia Qi i odporność;

lipa - wspiera płuca; skórka cytrusowa - poprawia trawienie i przepływ Qi;

cynamon - ogrzewa meridiany.)


Jak przygotować? Herbatka na odporność według TMC

  1. Do kubka lub garnuszka wrzuć imbir, głóg/dziką różę i skórkę cytrusową.

  2. Zalej całość gorącą, ale nie wrzącą wodą (ok. 80-90°C).

  3. Parz pod przykryciem 10-15 minut.

  4. Dodaj lipę/miodunkę i pozostaw jeszcze na 3 minuty.

  5. Gdy napar lekko przestygnie (ok. 40°C), dodaj miód.


Jak działa według TMC?

  • Wzmacnia Qi Płuc - kluczowych w odporności.

  • Rozprasza zimno i wilgoć - częste jesienią i zimą.

  • Wspiera krew i nawilża ciało, co pomaga w suchym kaszlu i osłabieniu.

  • Poprawia krążenie energii, dzięki czemu ciało łatwiej radzi sobie z infekcjami.


Kiedy pić?

  • codziennie jesienią i zimą

  • przy pierwszych oznakach osłabienia

  • po wychłodzeniu, przemoknięciu, w stresie


Herbatka na odporność według TMC
Herbatka na odporność według TMC

Komentarze


bottom of page